I rödhakens fotspår

Histrorien bakom namnet Rödhakens Trädgård börjar år 1898 då Karl-Gunnar Andéasson föds i Alingsås. Gunnar intresserar sig tidigt för trädgård och arbetar på olika plantskolor i Alingsås.

År 1926 blir han Trädgårdsmästare på Råö gård utanför Kungsbacka. Där startar han en odling för Majoren Herbert Jacobsson och hans fru Karin Jacobsson (fd Broström). Fru Jacobsson som kallades Majorskan var mycket intresserad av trädgård och odling och lät Gunnar odla exotiska frukter, orkidéer och annat spännande hon fick hem från resor i Amerika och andra delar av världen.

Gunnar hade tillgång till fyra stora växthus som han skötte såväl som familjen Jacobssons trädgård. Gunnar hann även arbeta några år för Victor Hasselblad som senare köpte gården.

Gunnars dotter Ann-Britt Carlson (fd Andréasson) är min mormor. Hon har berättat historian för mig och har alltid sagt att Gunnars favoritfågel var rödhaken. Den nyfikna fågeln var alltid med honom när han arbetade och idag när min mormor ser en rödhake ser hon sin far och jag ser min historia.

Jag har sedan liten intresserat mig liksom min mormors far, min mormor och morfar och mina föräldrar av trädgård och blommor. Jag bestämde mig för många år sedan för att gå i rödhakens fotspår.

 

Om mig

Jag har en kandidatexamen som trädgårdsingenjör med designinriktning från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp som påbörjades 2012. Parallellt med utbildningen har jag arbetat på olika plantskolor vilket har gett mig en bred växtkunskap. Företaget har varit igång sedan början av 2015 samtidigt som jag jobbar i en trädgårdsbutik i Lund. Jag inspireras av naturen, växter och människor.

Rödhakens Trädgård är främst verksam i Lund och Malmö med omnejd men även hela Skåne och tidvis i Göteborgsområdet där rötterna finns.